Det blev til 94 figner som er sød-syltet... der var ganske flere som nåede at falde af

 

Æblemost> engelsk bondecider

 

 

Efter køb af ny vinpresse til brug for efterårets druehøst var jeg utålmodig efter at få testet pressen,

da en kollega var så venlig at levere 15 kilo danske æbler, faldt valget på æblemost...

 

Det viste sig hurtigt at en vinpresse ikke er lavet til at presse saft ud af næsten modne æbler...

derfor blev æblerne (skåret i både) kogt til pulp først.

 

Resultatet i liter var ret skuffende, godt og vel 1½ liter most af 10-11 kilo æbler.. æv!

 

Min plan om at lave sund æblemost blev derfor straks ændret til et forsøg med gæring af æblesaften, til æblecider.

 

Opskriften jeg har fulgt hedder "engelsk bondecider" som sættes til langtidsgæring hen på

 

sensommeren og er klar det følgende forår (se opskrift & fremgangsmåde HER)

 

Foto's fra processen..:

Billlede 1-2 viser pressen i brug, 3 resultatet, 4 spildet og 5 den endelige most sat til gæring - billede 6 har sneget sig med, et forsøg på at lave rosiner ved langtidstøring af egne druer :-)

 

Produktion:

15 kilo æbler (minus frasortering ca 4-5 kilo) gav 1½ liter æblesaft - æble-pulpen blev efterfølgende tilsat vand og lidt sukker, og kogt til ca. 9 kilo æblegrød - udnyttelsen af æblerne har været tæt på 100% :-)

 

Engelsk bondecider:

1½ liter æblesaft ufiltreret opkoges

+ 43 gram sukker i ½ liter vand

+ 1 teske (gefül) vingær (ca 1-2 gram?) i ½ liter vand (26 grader celcius)

 

Hensat til gæring i 1 gallon ballon med gærlås i udskur (frostfrit)

Nu er det blot at vente til foråret.

 

Links om æblecider

http://www.havenyt.dk/artikler/dyrkningsmetoder/hoest_og_opbevaring/411.html

 

Fremstilling af æblemost

http://www.mostpresse.dk/most-fremstilling.php

 

Bondecider og figner 2008