Processen har indtil nu været:

 

 

29-09-2008 = Høst, knusning & måling af sukkerindhold

04-10-2008 = Presning & chaptalisering

25-10-2008 = Gæring er overstået, hensat til klaring

 

Den 29 september blev druerne høstet - resultatet var meget fine druer, men noget færre af dem end jeg troede... den ældste stok gav 1,835 kg meget koncentrerede druer mens de unge stokke, som jeg høster for første gang, gav henholdsvis 2,125 kg (ude) og 2,458 kg (mur).

 

Druerne fra de helt unge stokke var markant mere "vandige" end fra den ældre stok, så påstanden om at druer fra gamle stokke er de bedste, har jeg nu erfaret på egen mark :-)

 

De yngste druer (venstre) og de ældste (højre) - farveforskellen er tydelig og ved smagning er der markant forskel i sødmegrad/vandighed

Tre stadier, 1 - druerne er netop høstet, 2 - druerne er afstilket, 3 - druerne er knust og klar til  henstilling på skallerne

(som billede 3 viser er det ikke altid er et kønt syn at være vinbonde)

 

Jeg målte druemosten til ca 58 Oechslegrader, det giver et alkohol-potentiale på  ca 7,2% hvilket jeg synes er alt for lidt, men taget druestokkenes unge alder og min ekspertise i betragtning er jeg nu godt tilfreds!

 

(Til sammenligning var Dansk Vin Centers høst med et alkohol-potentiale på 10,5%)

Efter næsten 5 dage sammen med skallerne blev vinen presset, desværre ikke i min vinpresse, som nok er lidt for stor til mit høstudbytte. I stedet foregik presningen i saftposer, det er en noget besværlig proces som kun kan anbefales til en lille høst, som min var - det er hårdt at presse druerne igennem posen

 

Den 4. oktober efter presning, chaptaliserede jeg vinen - det er uden tvivl nødvendigt med et så lavt alkohol-potentiale, men efter mine tidligere ret uheldige test-forsøg med vin og sukker valgte jeg at bruge mindre end beregnet

 

Efter presning var der knap 4,8 liter råmost, jeg ønsker at hæve alkohol-% så lidt som muligt for ikke at få tilsat for meget sukker fra 7,2% til ca 10,2% (ca 79 oechsle). Formlen er: 4,8 liter vin X 3 %alkoholøgning X 17 gram sukker  =  244,8 gram sukker

Jeg har chaptaliseret med 232 gram sukker!

 

Første omstikning og svovling den 25-10-2008, smagen var behagelig, måske lidt megen syre, men det kan være kuldioxiden der giver det indtryk

 

Alkoholprocenten, beregnet på oechlemålingerne (formlen er:   (startværdi – slutværdi)/7,4 = alkoholvolumen%) 79 minus -3 = 82/7,4 = 11,08%

Vinen er nu hensat til klaring - jeg lader den være i fred de næste 14 dage, herefter regner jeg med en del bundfældelse og omstikker vinen igen

 

Vinhøsten 2008